Een fijne en veilige zomer met deze tips!

Hoewel het zomerse weer ver weg lijkt, heeft heel Nederland inmiddels zomervakantie. Veiligheidsregio Twente maakt graag van die gelegenheid gebruik om extra aandacht te vragen voor het vieren van een veilige vakantie.

De zomer brengt als seizoen een aantal veiligheidsonderwerpen met zich mee waar we deze periode aandacht vragen. Neem bijvoorbeeld de barbecue. Heerlijk een lekker spiesje én een stukje stokbrood delen met je vrienden en familie. Maar het is ook opletten rond de barbecue. Met onze tips ben jij helemaal klaar voor een heerlijke, brandveilige BBQ-zomer!

  • Zorg dat je BBQ op een stabiele, windvrije plaats staat en dat de omgeving veilig is.
  • Gebruik aanmaakblokjes voor het aanmaken van de barbecue en laat de alcohol staan voor je gasten.
  • Bescherm jezelf door een schort (en kleding) aan te doen, ga noot met een ontbloot lichaam BBQ-en!

Meer informatie over veilig barbecueën. vind je op deze website van Brandweer Nederland.

Barbecue met vlees

Is het lekker warm, dan zoek je natuurlijk een plek om te afkoelen. Wees je bewust van de gevaren die het zwemmen in open water, kanalen en rivieren met zich meebrengen! 

De drie grootste risico's van zwemmen in rivieren en kanalen zijn: waterdiepte, stroming en scheepsvaart. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging, waardoor het water plots dieper kan worden. Daarnaast zijn er zijn gevaarlijke onderstromen en ben je als zwemmer vaak niet zichtbaar voor de schipper. Meer weten over de risico's? Check de website van Rijkswaterstaat

Ook is het belangrijk om als je gaat zwemmen altijd een buddy te hebben die je in de gaten houdt.

Zwemmen in rivieren? O, zit dat zo!

Ook is het goed om deze maanden extra aandacht te hebben voor het risico natuurbrand. De natuur is prachtig maar ook heel kwetsbaar, vooral met de droogte. Wist je dat de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag? Punten waar je op kan letten:

  • Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
  • Ga niet roken in een natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit. Gooi het dan in een afvalbak. Als er een rookverbod is, ga dan helemaal niet roken.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Met de zon kan zo’n fles als vergrootglas werken en het begin zijn van een grote brand. Meer info vind je op de risicopagina Natuurbrand op deze site.