Persoonlijke verhalen centraal in Week van de Veiligheid

Vanaf 9 oktober is het de Week van de Veiligheid in Nederland. Voor de Veiligheidsregio Twente reden om aandacht te besteden aan persoonlijke verhalen van inwoners en professionals. De verhalen zijn te vinden op social media en op de website Twente Veilig.nl/verhalen.

Vijf verhalen worden uitgelicht, over verschillende soorten risico’s. Zo is er het risico risicovol weer, waarbij een bestuurder van een zorginstelling terugblikt op een extreme regenbui waardoor het verzorgingshuis voor ouderen deels ontruimd moest worden. Ook is er aandacht voor risico’s zoals brand en de uitval van vitale voorzieningen.

Kitty uit Oldenzaal bijvoorbeeld, blikt terug op 2021 toen door een besmetting van het drinkwater, het water uit de kraan wekenlang eerst gekookt moest worden voordat het voor consumptie geschikt was. Voor Kitty betekende dit een realisatie: “Ik moest wel gelijk denken, Ik had dus zo'n pakket klaar moeten hebben staan. Zo'n noodpakket. Maar dat had ik dus niet.” 

Kitty Leibbrand pakt een glas water

'Alle schappen waren leeg'

Kitty woont samen met haar man en twee kinderen. En dan zijn het behoorlijk wat liters water die je moet koken. “Ik ben die dag ook nog naar de supermarkt gegaan om toch wat flessen water te kopen, maar toen waren alle schappen al leeg.” 

De gebeurtenissen in Oldenzaal hebben Kitty wel aan het denken gezet. “Als het er altijd is, dan is het zo gewoon. Voor de bewustwording is het dan eigenlijk wel goed dat zoiets een keertje gebeurt. Dat mensen weten, het kán een keertje misgaan. En dat ze dan toch een noodpakket in huis halen."

Risico's zijn er altijd en veiligheid is nooit honderd procent gegarandeerd. Toch kun je zelf veel zelf doen om ervoor te zorgen dat je voorbereid bent op de meest voorkomende risico's, zoals bijvoorbeeld risicovol weer, brand en uitval van vitale voorzieningen. In de Week van de Veiligheid is het goed om daar aandacht voor te hebben.