Start campagne ‘Maar wat als’ over gevaarlijke stoffen op het spoor

Omwonenden van het goederenspoor in Twente ontvangen vandaag en morgen een brief in huis met een meterkastkaart. De brief en meterkastkaart zijn onderdeel van de campagne ‘Maar wat als’, over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.  

Aanleiding campagne 

In Twente worden over de spoorlijn tussen Deventer en Oldenzaal goederen vervoerd. Een klein deel van die goederen zijn gevaarlijke stoffen, zoals lpg. De stoffen zijn explosief, giftig of extreem brandbaar. Het risico op een ongeluk met gevaarlijke stoffen is klein, maar de mogelijke impact is groot.  

Omdat er steeds meer gebouwd wordt in de spoorzone én het aantal goederentreinen de komende jaren niet minder gaat worden, is eind 2022 het initiatief ontstaan voor de campagne ‘Maar wat als’. De campagne is een samenwerking van Veiligheidsregio Twente met zes gemeenten, Oldenzaal, Hengelo, Borne, Almelo, Wierden en Rijssen-Holten.  

 

Onderzoek onder omwonenden 

Inwoners van die gemeenten aan het spoor ontvangen een brief en de meterkastkaart. Op de website www.maarwatals.nl. staat meer informatie. De basis voor de campagne is een onderzoek dat is uitgevoerd onder omwonenden in 2023. Uit de resultaten bleek onder meer dat 1 op de 4 omwonenden zich niet bewust is van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook bleek dat een groot deel van de omwonenden graag meer informatie ontvangt over het risico én wat je moet doen bij een incident.  

Wat moet je doen? 

Als er een ongeluk met gevaarlijke stoffen gebeurt op het spoor, zijn de hulpdiensten de eerste minuten nog niet aanwezig. Het is daarom belangrijk dat omwonenden weten dat ze op veilige afstand moeten blijven van het ongeluk en binnen schuilen. Ook het sluiten van ramen en deuren en het uitzetten van mechanische ventilatie kan levensreddend zijn. Verder is het belangrijk dat je bij een incident de ontwikkelingen volgt, bijvoorbeeld via deze website www.twenteveilig.nl.