Wat doe jij bij een zware storm of extreme kou?

Het jaar 2024 is koud begonnen. Niet gek, als je bedenkt dat januari gemiddeld de koudste maand in Nederland is. Ook is de kans groot dat je in januari te maken krijgen met extreem weer, zoals storm en ijzel. Wat doe jij als het weer ineens omslaat?

Afgelopen jaren hebben we in Nederland te maken gehad met verschillende effecten van klimaatveranderingen. Denk aan zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte. Deze onverwachte weertypen kunnen ons dagelijks leven ineens ontregelen. Daarom besteden we deze maand aandacht aan overlast door neerslag, wind, sneeuw en ijs.

Er kan dus sprake zijn van flinke kou, sneeuwval of ijzel. Dan is het goed om op te letten, vooral als je de weg op moet: Hoe kun je veilig de weg op als het sneeuwt?

  • Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer.
  • Maak alle ruiten van je auto goed ijsvrij als je de weg op gaat.
  • Het is raadzaam om een deken in de auto te hebben, voor als je in de file terechtkomt.

En ligt er ijs? Check dan heel goed of het dik genoeg is. Natuurijs moet toch al gauw een centimeter of 7 zijn om veilig op te schaatsen. Het veiligst is het om te schaatsen op een officiële ijsbaan of ondergelopen weiland. Kijk ook op de website van de KNSB voor meer informatie: Tips uitrusting en veiligheid | KNSB

Iemand maakt de ruit van zijn auto sneeuwvrij, ook zie je een verkeersbord met de tekst 'Winter'.

Januari wordt ook wel de stormmaand genoemd. Dat komt omdat de kans op heftige stormen in deze maand het grootst is. Van alle zware stormen (dat zijn stormen van tenminste windkracht 10), die ooit zijn gemeten in Nederland kwamen de meeste voor in januari. Weet jij wat je moet doen bij storm of heftige regenval?

  • Zorg allereerst voor je eigen veiligheid. Ga dus niet naar buiten als het niet nodig is.
  • Bel 112 bij acuut gevaar zoals risico op kortsluiting, instortingsgevaar of als je jezelf niet in veiligheid kunt brengen.
  • Meld het bij je gemeente als er geen acuut gevaar is, zoals een verstopte riolering of een omgevallen boom in de berm.

Meer lezen over storm? Kijk dan op de speciale pagina over dit type risicovol weer:

Storm

Afgewaaide tak ligt op de weg, auto met schade is zichtbaar.