Nucleair ongeval

De kans op een nucleair ongeval in Twente is klein. Nucleaire installaties zoals kerncentrales zijn veilig en voldoen aan strenge eisen. Voor nucleair transport gelden ook strenge regels.

Bij een nucleair ongeval kan er radioactief materiaal in de omgeving vrijkomen. Het stralingsniveau bij een ongeval in bijvoorbeeld een kerncentrale kan zo hoog zijn dat mensen zich hiertegen moeten beschermen. De overheid zorgt voor voorlichting richting professionals en inwoners zodat iedereen juist handelt wanneer het nodig is. 

 

Kerncentrale

Kerncentrale in Lingen (Duitsland)

De dichtstbijzijnde kerncentrale voor Twente is Kernkraftwerk Emsland in het Duitse Lingen. De centrale staat op zo’n 20 kilometer van Denekamp en Losser. De kerncentrale in Lingen wordt continu gecontroleerd. Mocht er ondanks alle controles toch een storing plaatsvinden, dan bestaat de kans dat er radioactieve straling vrijkomt.

De activiteiten in de kerncentrale in Lingen worden vanaf maart 2023 gefaseerd stopgezet. Het stopzetten van de kerncentrale duurt vier jaar. In die vier jaar zijn de risico's op een stralingsincident niet groter dan voor maart 2023.

Maatregelen

Tussen het moment waarop zich in de kernreactor een incident voordoet en het moment waarop radioactiviteit in de omgeving zou kunnen vrijkomen, zit meestal tijd om maatregelen te nemen om mensen te beschermen. De overheid kan verschillende maatregelen treffen:

  • Schuilen geeft voor een bepaalde tijd bescherming tegen straling en vermindert dat radioactiviteit wordt ingeademd.
  • Evacuatie geeft bescherming omdat men het gebied verlaat.
  • Door op het juiste moment jodiumtabletten te slikken wordt de kans op schildklierkanker tegengegaan.
  • Er kunnen ook andere maatregelen worden getroffen in het gebied zoals een graas- en vervoersverbod of het sluiten van kassen.

Meer informatie op rijksoverheid.nl

Gezondheid

Bij een lage dosis straling treden er geen merkbare gezondheidsproblemen op. Het lichaam kan dan zelf de schade aan de cellen repareren. Bij een zeer hoge blootstelling aan straling kunnen er wel acute gezondheidsproblemen optreden. Denk hierbij aan een rode huid, verzwakking van het immuunsysteem of verzwakking of beschadiging van de maag en darmen. Heel soms blijft er onherstelbaar beschadigd erfelijk materiaal (DNA) over. Dit kan op de lange termijn schildklierkanker veroorzaken.

Jodiumtabletten

Ruim 1,2 miljoen huishoudens in de omgeving van een kernreactor of kerncentrale hebben jodiumtabletten in huis. De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, zijn de jodiumtabletten direct bij de hand. Dat scheelt kostbare tijd. 

Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium). De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Meer informatie over jodiumtabletten

Jodiumtabletten